Sitenavigatie

Hengels

Hengels
Bij ons bent u aan het goede adres als het gaat om hengels. In ons assortiment vindt u hengels in alle maten en soorten en voor alle visserijen. Wij streven naar concurrerende prijzen en hebben altijd wel een passende aanbieding voor iedere categorie hengel. Naast de bekende A-merken leveren wij ook merken die verbluffende kwaliteit bieden voor een net zo verbluffende prijs. Een hengel is het meest essentiële attribuut van de sportvisser en wij helpen u graag bij het vinden van de uwe!

456 producten

Van hoog naar laag sorteren
Pagina

Vishengels: essentiële uitrusting voor elke hengelsporter

Voordat er gevist kan worden, is het noodzakelijk om te beschikken over een vishengel die geschikt is voor het soort visserij dat u aanspreekt. Hengels zijn er namelijk in allerlei soorten en maten. Het vissen op kleinere vissen vereist een andersoortige hengel dan wanneer er op grotere vissen wordt gevist. Wilt u een hengel kopen, dan is het van belang om van tevoren te bepalen welk soort visserij u wilt gaan beoefenen. In onze hengelsport winkel adviseren we u graag over wat de juiste hengel voor u is. Kom dus gerust langs in een van onze vestigingen voor persoonlijk advies, of lees hieronder de informatie rondom onze vishengels. Zo kunt u goed geïnformeerd een vishengel kopen die aansluit bij uw wensen en het type visserij dat u beoefent.

Uit welke soorten vishengels kunt u kiezen?

Als u begint met vissen kunt u wellicht overweldigd worden door het ruime aanbod aan verschillende vishengels. Niet elke hengel is echter even geschikt voor elke visserij. Hieronder volgt een opsomming van de soorten hengels die u bij ons kunt vinden, met de bijbehorende belangrijkste benodigdheden.

Vishengel type 1: Vaste hengel

Het beste voor de jeugdige en/of beginnende visser is een vaste hengel. De vaste hengel is ideaal voor het vissen op kleinere vissen zoals voorn, baars en brasem. Tegenwoordig wordt er veel gevist met elastiek om ook grotere vissen makkelijker te kunnen vangen. Deze vaste hengels zijn verkrijgbaar in lengtes tussen de 5 en 16 meter. Besluit u om een vaste vishengel te kopen, dan zijn de belangrijkste benodigdheden die hierbij horen dobbers, haken, peillood, lokvoer, nylon en een schepnet.

Vishengel type 2: Winkle Picker, Feeder & Method

Een van de meest beoefende visserijen tegenwoordig, is het vissen met de voerkorf of method. Bij deze visserij wordt vaak op voorn, brasem, zeelt en karper gevist. De bijbehorende vishengels kenmerken zich met een zachte top, de top is namelijk de beetregistratie. Feederhengels zijn verkrijgbaar in lengtes tussen 2.40 meter en 4.35 meter, afhankelijk van het precieze type visserij. Winklepickers zijn korter en lichter dan de feederhengels, maar werken ook op basis van het voerkorfsysteem. De belangrijkste benodigdheden die dit type vishengel vereist, zijn een voerkorf of method korf, pellets, mini boilies, lokvoer, onderlijnen en een onthaakmat.

Vishengel type 3: Karperhengel

Karpervissen is nog zo’n visserij die zeer geliefd is bij veel vissers. Over het algemeen is dit de visserij voor fanatiekelingen die wat langer aan de waterkant willen verblijven. Karpervissers kunnen voorzien van tent en stretcher een lang weekend erop uit trekken. Naast essentiële benodigdheden voor het overnachten langs de waterkant, zoals bivvy’s en brolly’s, mag een kwalitatieve karperhengel uiteraard ook niet ontbreken. Vroeger hadden karperhengels een standaardlengte van 11 of 12 ft maar tegenwoordig zijn ze in diverse lengtes en uitvoeringen te verkrijgen. Overige belangrijke benodigdheden voor het karpervissen zijn nylon, aas, haken, een visveilig loodsysteem, onthaakmat en een retainer sling voor het veilig terugzetten van de karper.

Vishengel type 4: Roofvishengels

Van alle werphengels die er te koop zijn, vormen de roofvishengels de grootste groep. Een paar vissoorten waarop met roofvishengels kan worden gevist, zijn baars, snoek, snoekbaars, roofblei, forel en meerval. Beginnende vissers kiezen over het algemeen voor een spinhengel om met een spinner te kunnen vissen. Voor de geroutineerde visser is er voor ieder type roofvisserij een bijpassende vishengel te vinden. Naast spinhengels, vallen jerk- en baitcasthengels, dropshothengels, verticaalhengels, reishengels en ultralight hengels ook in de categorie roofvishengels. Hengels voor het roofvissen zijn verkrijgbaar in lengtes tussen 1.90 meter en 3 meter. Wat de juiste roofvishengel is, is afhankelijk van wat voor soort kunstaas er gebruikt gaat worden. Het is verstandig om hier van tevoren over na te denken en eventueel advies over in te winnen, zodat u de meest geschikte vishengel voor uw situatie uit kunt zoeken.

Naast een degelijke vishengel, zijn belangrijke benodigdheden bij het roofvissen gevlochten, fluorcarbon en stalen onderlijnen, onthaakmatten, schepnetten, onthaaktangen en kniptangen. Verder wordt bij het roofvissen vaak gebruik gemaakt van shads, spinners, pluggen, hardbaits en softbaits.

Vishengel type 5: Matchhengels & Pellet wagglers

De matchhengel is altijd een ‘ondergeschoven kindje’ binnen de hengelsport geweest. De introductie van het vissen met pellets, heeft deze visserij echter weer nieuw leven ingeblazen. In ons assortiment vindt u dan ook allerlei soorten matchhengels, met een lengte tussen de 3 en 11 meter. Belangrijke benodigdheden die naast uw matchhengel niet in uw viskoffer mogen ontbreken, zijn onder andere nylon, dobbers, een onthaakmat en haken.

vishengel

Wat moet je weten over vishengels?

Na het lezen over de diverse soorten hengels, is u vast al duidelijk geworden dat een vishengel niet zomaar een stok met een lijn eraan is; het is een item dat u in staat stelt om uw favoriete visserij uit te voeren. Maar hoe selecteert u de ideale vishengel voor uw situatie? Bij het kiezen van een vishengel zijn er een paar belangrijke aspecten om in gedachten te houden:

  • Type visserij: bepaal welke visserij u wilt beoefenen. Voor iedere specifieke visserij, bestaan er speciale hengels, denk aan karpervissen, roofvissen, feeder- of methodvissen, en meer.
  • Lengte en actie van de hengel: de lengte beïnvloedt de werpafstand en wendbaarheid van de hengel. De actie daarentegen bepaalt hoe de hengel reageert op de dril van de vis en buigt. Het is dus handig om deze factoren mee in beschouwing te nemen.
  • Materiaal: een hengel kan van diverse materialen zijn vervaardigd, zoals carbon en glasvezel. Carbonhengels zijn lichter en gevoeliger en kenmerken zich vaak met een groter bereik. Glasvezelhengels zijn onder andere geschikt voor beginners dankzij hun goede prijs-kwaliteitverhouding, zijn over het algemeen behoorlijk sterk en kunnen meer kracht leveren.
  • Budget: uiteraard kan budget een bepalende factor zijn wanneer u uw nieuwe vishengel gaat uitzoeken. We bieden vishengels aan in verschillende prijsklassen, dus er is voor elk budget een geschikte optie. Sorteer ons aanbod eventueel op prijs, om te zien welke hengels binnen uw budget vallen.

Veelgestelde vragen hengel kopen

Hieronder behandelen we enkele veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden rondom vishengels. Indien uw vraag er niet tussen staat, kunt u ook contact opnemen met onze klantenservice of langskomen in een van onze hengelsport winkels. 

Welk type vishengel is het meest geschikt voor beginners?

Voor beginnende vissers, of jonge vissers, biedt een vaste hengel een ideale uitkomst. Dit type hengel is niet alleen gebruiksvriendelijk, maar ook geschikt voor het vissen op kleinere vissoorten.

Kan ik met één vishengel verschillende visserijen beoefenen?

Bepaalde hengels zijn veelzijdiger dan andere typen en bieden mogelijkheid om verschillende visserijen te beoefenen. Het is wel aan te raden om een hengel te kiezen die specifiek is ontworpen voor de visserij die u wilt beoefenen. Onze teamleden kunnen u eventueel helpen om een geschikte hengel voor uw visserij te selecteren. 

Waar rekening mee houden tijdens het uitzoeken en gebruiken van een hengel?

Wanneer u een vishengel gaat uitzoeken, kunt u ook rekening houden met andere aspecten, zoals het comfort van de handgreep. Een comfortabele handgreep voorkomt vermoeidheid tijdens het vissen. Ook het gewicht van de hengel speelt een rol; een lichtgewicht hengel is immers gemakkelijker te hanteren dan een zwaarder exemplaar. Een andere factor is de kwaliteit van de geleideogen. Zo kunnen hoogwaardige geleideogen de lijn soepeler laten glijden en de werpprestaties verbeteren. Verder is het tijdens het in gebruik nemen van de vishengel, verstandig om uw hengel goed te onderhouden. Spoel uw vislijn regelmatig, maak de hengel schoon na gebruik, en berg hem op een droge en veilige plaats op. Door uw vishengel goed te onderhouden, zal deze langer meegaan en zult u er meer plezier aan beleven.

Hengel kopen bij Hertog Hengelsport

Welk soort visserij u ook beoefent, u vindt ongetwijfeld een geschikte hengel in ons ruime aanbod vishengels. Hengels kopen doet u gemakkelijk in onze webshop, waar u ruime keuze heeft uit verschillende soorten hengels van gerenommeerde merken als Preston, Guru, Savage Gear, Shimano, Lion Sports, Arca en Nash. Ook alle overige benodigdheden voor uw eerstvolgende sessie, zoals hengelsteunen, rodpods, zitkisten en veel meer, scoort u eenvoudig in onze webshop. Wilt u uw nieuwe vishengel liever eerst even vasthouden, of wilt u zich persoonlijk laten adviseren, kom dan langs in een van onze vestigingen.